In samenwerking met HempFlax, Huiting Bouwbedrijf, Timmerfabriek Hulzebos en Schildersbedrijf Arends, heeft Essence een ontwerp gemaakt voor een bio-based woning. Deze woning bestaat uit houten elementen die gevuld zijn met Hennepkalk. Dit milieuvriendelijke product bestaat uit een mengsel van Hennepvezels, kalk en water. Het materiaal draagt bij aan een comfortabel leefklimaat in de woning en kan na eventuele sloop volledig gerecycled worden.


Het ontwerp is opgebouwd uit elementen van 1,5 meter breed. Deze elementen kunnen desgewenst op 4 verschillende manieren ingevuld worden: houten gevelbekleding, raam, deur of stucwerk. Met dit systeem kan de opdrachtgever direct betrokken worden bij de uitstraling van zijn/haar woning. 


De constructie van de woning refereert aan de houten constructie van een oude boerenschuur. Deze houten structuur zorgt voor de hoofddraagconstructie, die vervolgens ingevuld kan worden met de Hennepkalkelementen. Tevens is de constructie zichtbaar in de gevel en draagt hierdoor bij aan de uitstraling van de woning.